Rademacher de Vries Architects | Portfolio Categories Architecture
Rademacher de Vries is a design and research office that focuses on architecture, the city and the urban environment. Through building, teaching and exhibiting we seek to produce relevant spatial insights that are rooted in a self-conscious understanding of our discipline and culture. Our design methodology is characterized by a research driven approach that investigates projects through the perspective of different scales, cultural transformations and technological innovations. In close collaboration with our clients, we apply this design method to overcome disciplinary boundaries and actively engage in societal challenges.
Rademacher / de Vries, David Rademacher, Christopher de Vries, Architecture, Urban Design, Landscape Architecture, ENCI Gebied, Luikerwegtrap, Amsterdecks, Stationstuinen, Grondwater, ENCI, Maastricht, Amsterdam, verdozing, city ports, transformatie, erfgoed.
39
archive,tax-portfolio_category,term-architecture,term-39,locale-en-us,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Creative Fund NL Offices

Office Transformation

 

The Creatieve Industries Fund NL is one of the most important institutions in the Netherlands for the arts and creative industries. Through the fund many aspiring designers from different fields are able to launch their first ideas. As such it is a crucial link in a societal ecosystem that allows new ideas to emerge.

Our design for the Creative Fund Office consists of three layers that provide space to the institutions’ three central activities. First there is the entrance hall which is designed as a representative foyer. Here, guests are received, projects are displayed and the chance of coincidental disciplinary interactions are facilitated. A large moving curtain indicaties different types of occasions from more the public to more work oriented.

The second layer is focussed around group work, meetings and presentation

s in reconfigurable rooms with folding walls. The last layer consists of spaces for individual concentration. Where staff members can retreat and carefully evaluate the many proposals they have to proces.
The design furthermore emphasizes the characteristic concrete brise-soleil facade of the monumental Groothandels Gebouw through opening the adjacent space and moving the program inward. The design will be executed in winter of 2019.

1. Luikerweg Trap

The Luikerweg staircase is a milestone in the gradual transformation and reclamation of the first and only cement quarry in the Netherlands. In 2017, after more than a hundred years of excavation, the quarry was made accessible to the public and will be managed as a natural reserve.The design forms a scenic route that starts on the plateau of Mount St. Pieter and gradually reveals the quarry, which has been coined a hidden valley. Two concrete walls guide the visitors through a boundary of vegetation and lead up to a panoramic viewpoint. Here a sublime man-made landscape is revealed, with steep cliffs that are unique and unexpected in the otherwise flat landscape of the Netherlands.The stairs then descend 50m down into the quarry, forming a geological route. Resting stops are subtly aligned with stratigraphical transitions marking major geological events in the history of the earth. The platform is symbolically aligned with the old road that used to connect Maastricht to Liège: the Luikerweg. When the reclamation is completed the connection between the Netherlands and Belgium will also be restored.

Formations

Material Design Research

 

Formations is an ongoing design research into a type of sandstone, called mergel, that is found in the South of the Netherlands. For centuries is was used for masonry construction until it became a raw material for cement production. Today only one artisinal quarry remains open and is used predominantly for restaurantion works. Mergel is rarely, if ever, used in a more reflective contemporary manner. In collaboration with Fer Rouwet, the oldest active miner of mergel we’ve been seeking to reappraise mergel as a construction material in its own right.

 

The proposal envisions a network of above ground pavilions that demarcates the underground territory of the geological formation where mergel is excavated: the Maastrichtiën . The design seeks to emphasise the spatial qualities of the underground mines and specific material qualities of mergel.

Garden House

An assignment to build a carport was re-envisioned as an opportunity to improve the garden of a 18th century villa. The massing seeks to be invisible from the street which is protected under stringent Dutch heritage laws, while seeking to maximize impact in the garden, which was only begin used partially.

 

The pergola is built around various existing trees creating an interplay between the rigid metal frame and the bent tree trunks. The construction is set into various extruded planes made from rough fired bricks thereby creating a strong contrast between the slender steel tectonic and the heavy brick foundations.

Leiden Bioscience Park

Strategic Spatial Design

 

Our office was asked bij the Leiden University to see how the identity and spatial quality of the Leiden Bioscience Park (LBSP) could be improved to better reflect the ambitions of its companies and institutions. The current park lacks legibility and intimate spaces. The question was to strengthen the existing master plan through small strategic spatial interventions.

 

A series of proposals were presented in a series of interviews with leading researchers, entrepreneurs and policy makers active at the LBSP. The design proposals were subsequently fine-tuned based on a precise understanding of the inner working of the users of the bioscience park.

 

The final proposal were designed to facilitate public private partnerships and improve collaboration between companies, which is currently lacking. Realization of the project was planned to coincide with Leiden’s bid for the European City of Science.

Circular Concrete Pavilion

Experimental construction with modular low emission concrete

 

The Circular Concrete Pavilion is an experimental construction project that seeks to better understand and communicate strategies to make the concrete industry more sustainable. The project explores the tectonic implications of new recycling techniques, modularity, and co2 reducing binders. The project was conceived in collaboration with van Hattum Blankevoort one the Netherlands largest infrastructure contractors. The project is planned in the Green Village at the Delft University of Technology and is will then travel, thereby revealing the prospects of modular infrastructure.

 

Bellevue – Bâtiment Communal

The design of the municipal building and the Port Gitana hotel plays on the tension between the specific context of Lake Geneva and the universal force of globalization and standardization. This is reflected in the distinction between the ground floor and the upper floors.

 

The public base of the building is characterized by expressive natural stones in solid granite which are extracted in rough blocks from local quarries. The oversized stones refer to the rocks that can be found in Lake Geneva and form a specific understanding of time and scale. By manufacturing the blocks in different ways (breakage, sawing, polishing), the elements inside and outside provide different impressions and atmospheres.

 

The upper floors are conceptually understood as the universal part of the program with clients of international hotels, meeting rooms and sustainability measures. This part of the building is executed with precast concrete elements in a generic grid structure. The architectural tension between the base and the upper layer thus symbolizes the position of our contemporary culture which always consists of place-specific and universal influences.

Creative Fund NL Offices

Office Transformation

 

The Creatieve Industries Fund NL is one of the most important institutions in the Netherlands for the arts and creative industries. Through the fund many aspiring designers from different fields are able to launch their first ideas. As such it is a crucial link in a societal ecosystem that allows new ideas to emerge.

Our design for the Creative Fund Office consists of three layers that provide space to the institutions’ three central activities. First there is the entrance hall which is designed as a representative foyer. Here, guests are received, projects are displayed and the chance of coincidental disciplinary interactions are facilitated. A large moving curtain indicaties different types of occasions from more the public to more work oriented.

 

The second layer is focussed around group work, meetings and presentations in reconfigurable rooms with folding walls. The last layer consists of spaces for individual concentration. Where staff members can retreat and carefully evaluate the many proposals they have to proces.
The design furthermore emphasizes the characteristic concrete brise-soleil facade of the monumental Groothandels Gebouw through opening the adjacent space and moving the program inward. The design will be executed in winter of 2019.

Verzamelgebouw Hoffmanni

Public Building

 

Hoffmanni is a multi-functional building that combines a restaurant, exhibition space, and offices. The building is positioned at the intersection of an abandoned industrial site and a natural reserve.

 

The building is a combination of a classical floor plan and a modern industrial section, which aims at providing organisational clarity, flexibility in use, and optimized daylight entry. The mono-pitch structure is completely built and cladded in wood. The overal form, which is typically associated with industry, here creates a tension between the past and the future of its surroundings: an industrial site and a nature reserve.