Hotel and Communal building, Bellevue

The design of the municipal building and the Port Gitana hotel plays on the tension between the specific context of Lake Geneva and the universal force of globalization and standardization. This is reflected in the distinction between the ground floor and the upper floors.

 

The public base of the building is characterized by expressive natural stones in solid granite which are extracted in rough blocks from local quarries. The oversized stones refer to the rocks that can be found in Lake Geneva and form a specific understanding of time and scale. By manufacturing the blocks in different ways (breakage, sawing, polishing), the elements inside and outside provide different impressions and atmospheres.

 

The upper floors are conceptually understood as the universal part of the program with clients of international hotels, meeting rooms and sustainability measures. This part of the building is executed with precast concrete elements in a generic grid structure. The architectural tension between the base and the upper layer thus symbolizes the position of our contemporary culture which always consists of place-specific and universal influences.

Pavilion Circular Concrete

Experimental construction with modular low emission concrete

 

The Circular Concrete Pavilion is an experimental construction project that seeks to better understand and communicate strategies to make the concrete industry more sustainable. The project explores the tectonic implications of new recycling techniques, modularity, and co2 reducing binders. The project was conceived in collaboration with van Hattum Blankevoort one the Netherlands largest infrastructure contractors. The project is planned in the Green Village at the Delft University of Technology and is will then travel, thereby revealing the prospects of modular infrastructure.

 

Urban plan station area Eijsden

Urban Research

 

The development of mobility has a direct and indirect influence on the build environment and vice versa. The formation of urban agglomeration and multi city center urban structures are both cause and result of the rail and road network. Railway station areas are important spacial and economic nodes within these dynamic structures. The mobility landscape is continuously in change. In recent decennia the traditional role of a public transport node is slowly but steadily changing to the role of a general mobility node. As consequence of this transition, its relationship to the urban environment needs to be redefined.

 

In commission of the college van rijksadviseurs and in collaboration with the province of Limburg and the municipality of Eijsden-Margraten we have researched by the means of design research the possibilities of a train station in an urban periphery in the boarder area of the province of Zuid-Limburg. Here two scenario’s have been put forth in which the consequences of preservation en closure of the station by the year of 2040 have been researched and questioned. This research was conducted in context of a regional urban analysis on the impact of cross-boarder mobility, by the means of a tri-country train connection, which will bind Liège (L), Maastricht (NL) and Aachen (D) in the future.

Visitor center Hoffmanni

Public Building

 

Hoffmanni is a multi-functional building that combines a restaurant, exhibition space, and offices. The building is positioned at the intersection of an abandoned industrial site and a natural reserve.

 

The building is a combination of a classical floor plan and a modern industrial section, which aims at providing organisational clarity, flexibility in use, and optimized daylight entry. The mono-pitch structure is completely built and cladded in wood. The overal form, which is typically associated with industry, here creates a tension between the past and the future of its surroundings: an industrial site and a nature reserve.