Rademacher de Vries Architects | Portfolio Categories Urban Design
Rademacher de Vries is a design and research office that focuses on architecture, the city and the urban environment. Through building, teaching and exhibiting we seek to produce relevant spatial insights that are rooted in a self-conscious understanding of our discipline and culture. Our design methodology is characterized by a research driven approach that investigates projects through the perspective of different scales, cultural transformations and technological innovations. In close collaboration with our clients, we apply this design method to overcome disciplinary boundaries and actively engage in societal challenges.
Rademacher / de Vries, David Rademacher, Christopher de Vries, Architecture, Urban Design, Landscape Architecture, ENCI Gebied, Luikerwegtrap, Amsterdecks, Stationstuinen, Grondwater, ENCI, Maastricht, Amsterdam, verdozing, city ports, transformatie, erfgoed.
41
archive,tax-portfolio_category,term-urban-design,term-41,locale-en-us,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

ENCI Overgangzone

Transformation of industrial quarry into public landscape

 

After a century of industrial excavation a 100 hectare sandstone quarry will be transformed into a natural reserve and a public recreational landscape.  “Reconciling the irreconcilable” became the motto under which an unusual collaboration between a multinational industry, a national nature preservation society, a neighbourhood association, the province and the municipality was forged. They agreed to collaborate in the creation of a unique environment where human and natural developments thrive alongside. Our office has been involved since the very beginning of this process. First, in helping the parties imagine the spatial possibilities of their collaboration. Later, in the realisation of these possibilities through design and construction.

 

After completion the quarry will consist of three zones: the quarry wil become a public landscape park; the former factory will transform into an innovation campus for concrete production; in between these two a transition zone will be built where these two opposing worlds intersect.  The design for the transition zone is inspired by techniques, elements and textures found in the quarry: industrial excavators, heaps of residual flint rock and creeks formed by groundwater seepage.  The use of drones allowed for the planning of precise excavations, which were executed in the last years of industrial exploitation. The designed micro-topography forms: pathways that stage views and emphasize unique geological events and spatial effects; a drainage network that doubles as a source for heating and cooling; unique orientation to different plots for future development.

Industrial Ecology

Transformation of a factory site

A public connection between an industrial site and a natural reserve emphasizes many of the pressing questions we face today. The design juxtaposes ongoing industrial processes (material depots, energy production, logistical flows) and ecological processes (succesion, growing biodiversity, hydrology, seasons) that are flourishing in reclaimed parts of the brownfield. The design consist of linear bands that intentionally puts these two traditionally antagonistic land uses in close proximity to represent a movement towards a closer union between man and nature.

 

After the park opens to the public, a visitors will never visit the same park, as it the bands keep changing according to the rhythms of both ecology and industry.

Knooppunt Eijsden

Urban Research

 

The development of mobility has a direct and indirect influence on the build environment and vice versa. The formation of urban agglomeration and multi city center urban structures are both cause and result of the rail and road network. Railway station areas are important spatial and economic nodes within these dynamic structures. The mobility landscape is continuously in change. In recent decennia the traditional role of a public transport node is slowly but steadily changing to the role of a general mobility node. As consequence of this transition, its relationship to the urban environment needs to be redefined.

 

In commission of the college van rijksadviseurs and in collaboration with the province of Limburg and the municipality of Eijsden-Margraten we have researched by the means of design research the possibilities of a train station in an urban periphery in the boarder area of the province of Zuid-Limburg. Here two scenario’s have been put forth in which the consequences of preservation and closure of the station by the year of 2040 have been researched and questioned. This research was conducted in context of a regional urban analysis on the impact of cross-boarder mobility, by the means of a tri-country train connection, which will bind Liège (L), Maastricht (NL) and Aachen (D) in the future.

ENCI Overgangzone

Transformation of industrial quarry into public landscape

 

After a century of industrial excavation a 100 hectare sandstone quarry will be transformed into a natural reserve and a public recreational landscape.  “Reconciling the irreconcilable” became the motto under which an unusual collaboration between a multinational industry, a national nature preservation society, a neighbourhood association, the province and the municipality was forged. They agreed to collaborate in the creation of a unique environment where human and natural developments thrive alongside. Our office has been involved since the very beginning of this process. First, in helping the parties imagine the spatial possibilities of their collaboration. Later, in the realisation of these possibilities through design and construction.

 

After completion the quarry will consist of three zones: the quarry wil become a public landscape park; the former factory will transform into an innovation campus for concrete production; in between these two a transition zone will be built where these two opposing worlds intersect.  The design for the transition zone is inspired by techniques, elements and textures found in the quarry: industrial excavators, heaps of residual flint rock and creeks formed by groundwater seepage.  The use of drones allowed for the planning of precise excavations, which were executed in the last years of industrial exploitation. The designed micro-topography forms: pathways that stage views and emphasize unique geological events and spatial effects; a drainage network that doubles as a source for heating and cooling; unique orientation to different plots for future development.

Knooppunt Eijsden

Urban Research

 

The development of mobility has a direct and indirect influence on the build environment and vice versa. The formation of urban agglomeration and multi city center urban structures are both cause and result of the rail and road network. Railway station areas are important spacial and economic nodes within these dynamic structures. The mobility landscape is continuously in change. In recent decennia the traditional role of a public transport node is slowly but steadily changing to the role of a general mobility node. As consequence of this transition, its relationship to the urban environment needs to be redefined.

 

In commission of the college van rijksadviseurs and in collaboration with the province of Limburg and the municipality of Eijsden-Margraten we have researched by the means of design research the possibilities of a train station in an urban periphery in the boarder area of the province of Zuid-Limburg. Here two scenario’s have been put forth in which the consequences of preservation en closure of the station by the year of 2040 have been researched and questioned. This research was conducted in context of a regional urban analysis on the impact of cross-boarder mobility, by the means of a tri-country train connection, which will bind Liège (L), Maastricht (NL) and Aachen (D) in the future.