Rademacher de Vries Architects | ENCI Overgangzone
Rademacher de Vries is a design and research office that focuses on architecture, the city and the urban environment. Through building, teaching and exhibiting we seek to produce relevant spatial insights that are rooted in a self-conscious understanding of our discipline and culture. Our design methodology is characterized by a research driven approach that investigates projects through the perspective of different scales, cultural transformations and technological innovations. In close collaboration with our clients, we apply this design method to overcome disciplinary boundaries and actively engage in societal challenges.
Rademacher / de Vries, David Rademacher, Christopher de Vries, Architecture, Urban Design, Landscape Architecture, ENCI Gebied, Luikerwegtrap, Amsterdecks, Stationstuinen, Grondwater, ENCI, Maastricht, Amsterdam, verdozing, city ports, transformatie, erfgoed.
1757
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1757,locale-en-us,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

ENCI Overgangzone

Transformation of industrial quarry into public landscape

 

After a century of industrial excavation a 100 hectare sandstone quarry will be transformed into a natural reserve and a public recreational landscape.  “Reconciling the irreconcilable” became the motto under which an unusual collaboration between a multinational industry, a national nature preservation society, a neighbourhood association, the province and the municipality was forged. They agreed to collaborate in the creation of a unique environment where human and natural developments thrive alongside. Our office has been involved since the very beginning of this process. First, in helping the parties imagine the spatial possibilities of their collaboration. Later, in the realisation of these possibilities through design and construction.

 

After completion the quarry will consist of three zones: the quarry wil become a public landscape park; the former factory will transform into an innovation campus for concrete production; in between these two a transition zone will be built where these two opposing worlds intersect.  The design for the transition zone is inspired by techniques, elements and textures found in the quarry: industrial excavators, heaps of residual flint rock and creeks formed by groundwater seepage.  The use of drones allowed for the planning of precise excavations, which were executed in the last years of industrial exploitation. The designed micro-topography forms: pathways that stage views and emphasize unique geological events and spatial effects; a drainage network that doubles as a source for heating and cooling; unique orientation to different plots for future development.

Location

Maastricht, The Netherlands

Status

Under Construction

Size

70.000 sqm

Category

Urban Design, Landscape Infrastructure