Rademacher de Vries Architects | Creative Fund NL Offices
Rademacher de Vries is a design and research office that focuses on architecture, the city and the urban environment. Through building, teaching and exhibiting we seek to produce relevant spatial insights that are rooted in a self-conscious understanding of our discipline and culture. Our design methodology is characterized by a research driven approach that investigates projects through the perspective of different scales, cultural transformations and technological innovations. In close collaboration with our clients, we apply this design method to overcome disciplinary boundaries and actively engage in societal challenges.
Rademacher / de Vries, David Rademacher, Christopher de Vries, Architecture, Urban Design, Landscape Architecture, ENCI Gebied, Luikerwegtrap, Amsterdecks, Stationstuinen, Grondwater, ENCI, Maastricht, Amsterdam, verdozing, city ports, transformatie, erfgoed.
66
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-66,locale-en-us,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.1,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Creative Fund NL Offices

Office Transformation

 

The Creatieve Industries Fund NL is one of the most important institutions in the Netherlands for the arts and creative industries. Through the fund many aspiring designers from different fields are able to launch their first ideas. As such it is a crucial link in a societal ecosystem that allows new ideas to emerge.

Our design for the Creative Fund Office consists of three layers that provide space to the institutions’ three central activities. First there is the entrance hall which is designed as a representative foyer. Here, guests are received, projects are displayed and the chance of coincidental disciplinary interactions are facilitated. A large moving curtain indicaties different types of occasions from more the public to more work oriented.

 

The second layer is focussed around group work, meetings and presentations in reconfigurable rooms with folding walls. The last layer consists of spaces for individual concentration. Where staff members can retreat and carefully evaluate the many proposals they have to proces.
The design furthermore emphasizes the characteristic concrete brise-soleil facade of the monumental Groothandels Gebouw through opening the adjacent space and moving the program inward. The design will be executed in winter of 2019.

In collaboration with

Aliki van der Kruijs

Location

Rotterdam, The Netherlands

Status

Competition Winner - Completed

Category

Architecture