Landscape Monolith

The site is located next to a pond that is used for a variety of recreational purposes. The client needed space for storage and other supporting services, but did not want a building on site.

Starting as a thin wall, the volume widens in the middle where spaces are excavated in the interior. The form aligns with old pathways and creates a new spatial arrangement that allows the client to manage public access to the pond.

The construction is made out of an experimental mixture of local clay, limestone and cement, and is rammed in layers. The effect is a horizontally layered monolith that strongly relates to the geological backdrop while maintaining a clear architectural form.

TITLE: Landscape Monolith
PROGRAM: Pavilion
YEAR: 2017
STATUS: Design Study

Landscape Monolith

Landscape pavilion & Material study